Publiczne i pasywne - Służewski Dom Kultury
Przewiń do artykułu
Menu

W naszym cyklu „Publiczne i pasywne” prezentujemy najciekawsze obiekty użyteczności publicznej wykonane w standardzie pasywnym. Tym razem postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej Służewskiemu Domu Kultury – budynkowi jednocześnie energooszczędnemu i pięknemu.

 

Budynek, o którym piszemy w tym odcinku naszego cyklu, zupełnie odcina się od architektury Warszawy. Szarość betonowych bloków przełamana została jasnym brązem naturalnego drewna i szkła. Te materiały nie tylko mają tworzyć świetny dizajn i estetykę, ale także nawiązywać do podstawowego przesłania domu kultury – ekologii użytkowej. Budynek otrzymał I Nagrodę Architektoniczną 2013 tygodnika Polityka.

 

Dom kultury na Służewcu ma trzy lata, powstał w 2013 roku. Jego bryła przypomina nieco budynki na amerykańskich farmach – ze stodołą o skośnym dachu i obowiązkowym wiatrakiem przy gospodarstwie. W Warszawie stodoła zamieniła się w dom kultury, a wiatrak przybrał smukłości nowoczesnej turbiny wytwarzającej prąd.

 

Służewski Dom Kultury to tak naprawdę sześć odrębnych budynków oraz przestronny amfiteatr. Jako elewację wykorzystano modrzew syberyjski, który idealnie komponuje się z tym, co znajduje się za budynkami – zielenią Doliny Służewieckiej. Autorami tego projektu są architekci dwóch pracowni – 307kilo i WWAA.

 

Dzięki schowaniu zasadniczych funkcji na poziomie -1, uwolniono parter i potraktowano jako otwartą ogólnodostępną przestrzeń, w której pojawiają się niewielkie domki. Dostęp do domków utworzono bezpośrednio z poziomu terenu i w każdym umieszczono jedną funkcję – np. pracownię plastyczną lub klub literacki. Przeszklone w całości ściany obiektów, skierowane z jednej strony na park, z drugiej na ul. Bacha, pozwalają spacerującym wokół Domu Kultury obserwować jednocześnie prowadzone w nim zajęcia oraz zieleń Potoku Służewieckiego. Takie ukształtowanie budynku pozwoliło na maksymalne powiązanie jego wnętrza z otoczeniem.

 

W budynku wykorzystano sporo szkła. Odpowiednich materiałów wymagało także przystosowanie obiektu do standardu pasywnego. Zastosowano szyby o współczynniku przenikania wynoszącym 1,1 W/m2K. Ściany i dach zostały wyłożone odpowiednią warstwą izolacyjną, gwarantującą niskie zużycie ciepła i tym samym oszczędność energetyczną. Obiekt jest podłączony do miejskiej sieci ciepłowniczej. Zainstalowano w nim systemy ciepła technologicznego, mechaniczną wentylację i klimatyzację. Dzięki wspomnianym wcześniej przeszkleniom, do środka wpada bardzo dużo światła, nawet o zmierzchu, co pozwala oszczędzić na świetle sztucznym. Dodatkowym źródłem zasilania jest turbina wiatrowa, górująca nad gmachem placówki.

(ska)

 

źródła:

- 307kilo.pl

- wwaa.pl

- chronmyklimat.pl

- bryla.pl

 

PLANERGIA ULOTKA-01

 
Planergia poleca:
Autor artykułu:
planergia

Czym się zajmujemy? Łączymy z energią... Odnawialne źródła energii, energooszczędne budownictwo, termomodernizacja i skuteczna walka z niską emisją - u nas znajdziesz wszystko, co potrzbne aby sprawnie, bezpiecznie i efektywnie przeprowadzić i sfinansować swoją inwestycję. Planergia Informacje, Technologie i Finanse są dla Ciebie!

info@planergia.pl